Mundbind – guide til korrekt brug

ansigt og mundbind

Mundbind – guide til korrekt brug

I disse dage snakkes der af gode grunde meget om mundbind og brugen af dem. Men der er stadig tvivl blandt mange om den korrekte brug, og om hvornår man skal bruge dem og om det er ok at bruge stofmundbind.

Påbud om at bære mundbind

I foråret 2020 da corona virus begyndte at få tag i den danske befolkning, var mundbind ikke noget, man fra Sundhedsstyrelsens side anbefalede at bruge. 

Det var først d. 9. juli at de kom ud med anbefalinger om at man kunne bruge mundbind til at beskytte andre mod smitte i situationer hvor håndhygiejne og god afstand ikke var tilstrækkeligt. Anbefalingerne blev fulgt op af yderligere præciseringer d. 31. juli. 

D. 22. august 2020 trådte reglen så i kraft, der siger at alle over 12 år skal bære mundbind, når de færdes i den kollektive trafik inkl. færger og taxier. Påbuddet gælder også på stationer, perroner og busstoppesteder. Og desuden er det også lovpligtigt at bære mundbind i danske lufthavne. Årsagen til at reglen er blevet vedtaget, er at det menes at kunne mindske smittespredning af corona virus. 

Opdatering d. 29. okt. 2020

Sundhedsstyrelsen kom med en vurdering, som trådte i kraft d. 29. oktober 2020, at der er risiko for at blive smittet med corona virus i hele landet, og brug af mundbind skal bæres alle offentlige steder. På restauranter, barer, caféer, bagerier osv. skal man bære mundbind, når mna står og går, men ikke når man sidder.

Servering af alkohol er forbudt efter kl. 22:00 i hele landet.

Hensigten er at begrænse den stigende spredning af corona i hele landet, som pt. er på over 100 nye tilfælde pr. 100.000 indbyggere.

I øvrigt anbefaler Sundhedsstyrelsen at man også har mundbind på hvis man ”er i øget risiko for alvorligt forløb ved COVID-19 og kommer i situationer, hvor enten du eller andre kan have svært ved at holde 2 meters afstand”. Kilde: Sundhedsstyrelsen

Siden det blev vedtaget at man skal bære mundbind i den kollektive transport, har der været en del tilfælde med folk, der ikke bærer det korrekt. Der er også mange, der ikke skiller sig af med deres brugte mundbind på en hensigtsmæssig måde.

Opdatering d. 27. dec. 2020

Den 27. oktober 2020 blev de første danskere vaccineret mod covid-19 med Pfizer-BioNTech vaccinen.

Vaccinen er en såkaldt RNA vaccine, og består af messenger RNA (mRNA), som er en slags budbringer af DNA-skabeloner.

5 råd til at bære mundbind korrekt

Sundhedsstyrelsen har en række anbefalinger til, hvordan man bruger et mundbind på den rigtige måde:

  1. Vask eller afsprit hænderne før du tager mundbindet på, og igen efter brug
  2. Undgå at røre ved selve mundbindet, når du tager det på, ved at holde med tommel- og pegefingre i øreelastikkerne. Sørg for, at det dækker næse og mund og sidder så tæt som muligt.
  3. Vend mundbindet, så den lille næseklemme sidder øverst. Klem den sammen så mundbindet siddet tæt til næse og mund. 
  4. Undgå at røre ved mundbindet, når du har det på og skift det, hvis det bliver beskidt eller vådt. 
  5. Smid mundbindet ud med det samme efter brug. Genbrugelige mundbind af stof skal vaskes ved min. 60 grader.
  1. Vask eller afsprit hænderne før du tager mundbindet på, og igen efter brug
  2. Undgå at røre ved selve mundbindet, når du tager det på, ved at holde med tommel- og pegefingre i øreelastikkerne. Sørg for, at det dækker næse og mund og sidder så tæt som muligt.
  3. Vend mundbindet, så den lille næseklemme sidder øverst. Klem den sammen så mundbindet siddet tæt til næse og mund. 
  4. Undgå at røre ved mundbindet, når du har det på og skift det, hvis det bliver beskidt eller vådt. 
  5. Smid mundbindet ud med det samme efter brug. Genbrugelige mundbind af stof skal vaskes ved min. 60 grader.

Hvilken type mundbind skal jeg købe?

Der findes en del forskellige typer af mundbind, der hver har sin grad af beskyttelse. Hvilket ét skal man så købe og beskytter stofmundbind nok.

Sundhedsstyrelsen har lavet nogle retningslinjer til, hvilke mundbind, man kan bruge i forskellige situationer. Og direktøren i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm har foreslået at man køber en hel pakke mundbind, så man har rigelig liggende til hele hustanden.

Den type, der anbefales til brug i den kollektive trafik er de hvide og blå éngangsmundbind. De har tre beskyttende lag og elastikker til at sætte bag ørerne. Ifølge Lægemiddelstyrelsen skal mundbindene desuden være fabriksfremstillet og CE-godkendte med tydelig mærkning af dette på emballagen.

De kirurgiske éngangsmundbind findes i to forskellige varianter nemlig: Type-I og Type-II. Typerne henviser til, hvor høj mundbindenes filtreringsevne er.

  • Mundbind Type-I – filtreringsevne min. 95%. Beskytter andre mod at blive smittet.
  • Mundbind Type-II – filtreringsevne på min. 98%. Beskytter både andre og dig selv mod at blive smittet.

Filtreringsevnen er et mål for, hvor stor evne mundbindet har til at filtrere partikler såsom corona virus. Jo højere filtreringsevnen er, jo mindre partikler kan mundbindet filtrere.

Er stofmundbind ok at bruge?

Mundbind af stof kan efterhånden købes mange steder, og man ser også flere og flere gå med dem. Men beskytter det nok at bruge stofmundbind? Og er det indenfor reglerne at bruge stofmundbind i den kollektive transport i stedet for engangsmundbind?

En god stofmaske er bedre end intet mundbind.

-Søren Brostrøm, Direktør i Sundhedsstyrelsen

Sundhedsstyrelsens råd omkring brug af stofmasker:

Det er vigtigt at sige, at den største gevinst ved brug af stofmundbind er, at du beskytter andre mod COVID-19, hvis du skulle være smittet, og at andre beskytter dig, hvis de er smittede. Et godt stofmundbind er bedre end intet mundbind, og hvis alle følger vores anbefalinger om mundbind, kan det bidrage til at holde epidemien nede”

-Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

Opsummering

Det anbefales altid at bruge CE-mærkede engangsmundbind af Type-I, eller Type-II. Dette skyldes at de har en dokumenteret høj filtreringsgrad, der mere effektivt vil kunne mindske smittespredningen.

Stofmundbind er ok at bruge, medmindre:

  • Du er smittet med coronavirus
  • Du er i risiko for at være smittet med coronavirus
  • Du har øget risiko for alvorligt forløb, hvis du bliver smittet og syg af coronavirus og får COVID-19

Desuden bør brugen af mundbind altid betragtes som et supplement til god håndhygiejne og afstand til andre.

Kilde: Sundhedsstyrelsen, Lægemiddelstyrelsen


Læs også: Hvorfor arver man sygdomme?

Close
Menu
Social profiles