Baldrian - altomhelse

Hvad er Baldrian?

Baldrian er en urt, der vokser frit i naturen i Danmark. Den dufter som en kombination af timian, citron og mynte. Roden bruges til at lave te eller tinktur (alkoholisk ekstrakt), som kan indtages oralt eller tilsættes til mad eller drikkevarer. Baldrian bruges som lægeplante til behandling af søvnløshed, angst og andre søvnforstyrrelser.

Kendt siden oldtiden

Baldrian har været brugt i århundreder som lægeplante. De gamle grækere og romere brugte den til at behandle søvnløshed, angst og stress, og den blev anbefalet af Galen og Plinius den Ældre, og blev ofte ordineret af læger indtil det 19. århundrede.

Baldrian kommer af det latinske ord valere, der betyder “at være stærk”. I det gamle Grækenland troede man på, at planten kunne give dem styrke og mod, når de var syge eller bange.

Baldrian har været brugt i Europa siden det 16. århundrede som behandling af søvnløshed og angstlidelser. I dag bruges den stadig som beroligende middel og sovemiddel, fordi den kan hjælpe dig med at falde hurtigere i søvn og gøre din søvn mere afslappet.

Virker beroligende

Det kan også tages sammen med andre lægemidler, der gør det lettere at falde i søvn (kaldet “hypnotika”). Baldrian indeholder aktive stoffer kaldet valepotriater, som har beroligende egenskaber svarende til benzodiazepinerne (almindeligvis kendt som beroligende midler). Disse stoffer virker på receptorer i hjernen, som er ansvarlige for afslapning og søvnighed.

Plantens rod tørres og males til pulver. Pulveret blandes derefter med vand og drikkes som en te eller blandes med honning eller sukker for at gøre det mere velsmagende.

Baldrian kan også tages som kapsler eller tabletter, som fås på apoteker uden recept.


Close
Menu
Social profiles