Malaria vaccine endelig opfundet

Malaria vaccine endelig opfundet

En malaria vaccine har forskere arbejdet på at udvikle i årtier, og for nylig har Verdenssundhedsorganisationen, WHO, så langt om længe godkendt en brugbar vaccine mod tropesygdommen.

Vaccinen har fået navnet: “Mosquirix”, og er en såkaldt proteinbaseret vaccine.

Udviklingen af vaccinen er en historisk bedrift, fordi malaria har været kendt i omkring 100 år, fordi den dræber så mange mennesker hvert år, og fordi den er særdeles vanskelig at udvikle en vaccine imod.

Malaria er forårsaget af Plasmodium -parasitter, som overføres til mennesker, når de bliver stukket af inficerede Anopheles hun-myg.

Fordi malaria er så dødelig en sygdom, er det en særdeles god og opmuntrende nyhed at der nu endelig er udviklet en vaccine imod den. Desværre er den nyudviklede malaria vaccine ikke så effektiv, som man kunne håbe. Den har nemlig kun en effektivitet på omkring 30-40 procent, og derudover varer virkningen af den heller ikke særlig længe.

Det skyldes at Malariaparasitten er en meget kompleks størrelse at have med at gøre. Meget mere kompleks end virus, som fx Coronavirus, som forskere udviklede en meget effektiv vaccine imod på omkring 1 år. Coronavaccinen fra Phizer har til sammenligning en effektivitet på omkring 70%. Også danske forskere er godt i gang med en vaccine mod Covid-19.

malaria vaccine - Altomhelse

FAKTA OM MALARIA

  • Navnet “malaria” kommer fra italiensk, og betyder “dårlig luft”. Dette skyldes at man førhen troede at malaria smittede gennem luften.
  • Malaria er mest udbredt i fattige lande, særligt i Afrika, Asien og Mellem- og Sydamerika
  • Der dør ca. 400,000 mennesker årligt af malaria
  • Størstedelen af dem, der dør af sygdommen er børn under 5 år
  • Det er kun hun-myggen, der smitter
  • Der findes 5 arter af parasitter, der forårsager malaria hos mennesker
  • Symptomer forekommer 10-15 dage efter man er stukket af en inficeret myg

kilder: dr.dk og who.int


Læs også vores artikler om:

Close
Menu
Social profiles