Kost og sundhed der fremmer graviditeten

Gravidkvinde_kost

Kost og sundhed der fremmer graviditeten

Der kan være mange faktorer der spiller ind, hvis man har svært ved at blive gravid. Men hvor stor en rolle betyder kost og sundhed når det kommer til at blive gravid?

Kosten er ikke alene med til at gøre en mere eller mindre frugtbar, dog har kosten for mange kvinder og mænd en stor betydning for chancerne med at blive gravid. Dette skyldes at stofskiftet kan have betydning for frugtbarheden.

Hvad betyder hormonelle forstyrrelser?

Mange har nedsat frugtbarhed pågrund af hormonelle forstyrrelser der forårsager dårligt sukkerstofskifte. Detvil sige at man er mindre følsom overfor insulin, som er det hormon i kroppender sørger for at sukkeret fra blodbanen kan optages i muskelcellerne. Kroppenkan derfor finde på at skrue op for insulinniveauet og det kan derfor medføre hormonelle forstyrrelser.

Højt insulin niveau kan hæmme graviditeten

Hos kvinder kan et højt insulin niveau i kroppen hæmme ægløsningen og derved gøre den uberegnelig. Derudover kan insulinen påvirke immunsystemet så kroppen kommer i en form for betændelsestilstand, som gør det svært for sædcellen at få kontakt med ægget. Hos mænd kan insulinniveaet også få konsekvenser for frugtbarheden. Hvis insulinniveaet er for højt, er testosteronniveauet lavt og omvendt. Testosteronniveauet styrer blandt andet mængden af sædceller og hvor hurtigt sædcellerne bliver produceret. Mænd som spiser meget kød og fuldfede mejeriprodukter, har oftest dårligere sædkvalitet end mænd som spiser mere grøntsager, frugt og fedtfattige mejeriprodukter som kan styrke sædcellekvaliteten.

Hvad kan man gøre?

Man bør derfor begrænse indtaget af sukker og stivelse hvis man har problemer med at blive gravid. Der anbefales at hvert måltid indeholder lige meget energi fra kulhydrater, protein og fedt. Modsat til at hvis man tager en normal kost som oftest betyder mere energi fra protein og lidt mere fra fedt.

5 gode råd

  • Overvægt kan have stor betydning for frugtbarheden for både mænd og kvinder. Hos kvinder er det specielt fedtet, der er placeret omkring de indre organer som kan være med til at sætte hormonbalancen ude af kurs. Hos mænd har vægten en betydning i form af dårligere sædkvalitet
  • Rygning og graviditet passer bestemt IKKE godt sammen. Dette er en stor trussel mod frugtbarheden og kvindens hormonfunktioner. Ligeså snart man stopper med at ryge kan man se det på hormonniveauet.
  • En af de vigtigste faktorer for kvindens frugtbarhed er alderen. Fra 25-årsalderen begynder reduceringen af frugtbarheden og efter 35-årsalderen reduceres det markant.
  • Sundhedsstyrelsen anbefaler at man ikke spiser mere end 50 gram lakrids om dagen, da lakrids indeholder et stof som kan give anledning til øget blodtryk og væskeansamlinger.

Tjek op på din ægløsning og graviditet allerede tidligt i processen. Man kan blandt andet gøre brug af graviditetstesten.dk hvor man kan få overblik over markedet samt finde den test der passer lige præcis dit behov.

Læs også vores artikel: Motion for gravide

Close
Menu
Social profiles