ensomhed altomhelse

Hvad er ensomhed?

Det at føle sig ensom, kan have yderst negative konsekvenser for en persons livskvalitet og helbred. Men hvad vil det egentlig sige at være ensom?

Man plejer at betegne ensomhed som den ubehagelige og smertefulde følelse af isolation, der opstår hos mennesker, når deres sociale kontakt med andre er ufrivillig mangelfuld, eller når de kontakter, de har, føles upersonlige og utilstrækkelige.

Dvs. at ensomhed ikke kun betyder at man ikke har nogen social omgang med andre mennesker. Det kan nemlig også sagtens være at man til daglig er omgivet af en masse mennesker, som man har social omgang med. 

Men hvor man føler at andre ikke forstår én og at man ikke passer ind. Og den sociale omgang, bliver derfor så upersonlig at man kommer til at føle sig ensom, selvom man er omgivet af andre.

Følelsen af at være ensom er noget rigtig mange danskere døjer med. Antallet menes at være omkring 350.000. Nogle mennesker har kun følelsen af ensomhed ind imellem, mens andre har den med sig hele tiden.

Det er på ingen måde nogen behagelig følelse at være ensom, og længerevarende ensomhed, kan føre til angst og depression.

Årsager til ensomhed

Der kan være mange forskellige årsager til at man bliver ramt af ensomhed.
Det kan være at man som barn er blevet mobbet

Ofte opstår ensomheden ved store forandringer i livet, eller situationer, der stresser ekstremt følelsesmæssigt. Det er typisk ved flytning, skilsmisse, dødsfald i familien, eller blandt venner. Men også mobning eller at skulle leve op til høje krav og forventninger om at være perfekt.

Det sidste ses typisk blandt unge, hvor der ofte hersker en perfekthedskultur, hvor man udad til altid skal fremstå perfekt – fx på sociale medier.

Det er forskelligt fra person til person, hvordan man reagerer på ensomhed. Nogle bliver mentalt fraværende og isolerer sig fra andre mennesker og sociale sammenhænge.

Mens nogle prøver at være med, men aldrig rigtig formår at være det. Så er der nogle, der bliver utilnærmelige og helst undgår kontakt, og måske har lettere til vrede og aggression.

Ligemeget, hvordan man reagerer på ensomhed, er der ingen tvivl om at det er en forfærdelig følelse at gå rundt med, og ensomhed er i dag et stort samfundsproblem i Danmark. Men der er heldigvis hjælp at få, også inden det når så vidt som til angst og depression.

Læs mere i denne kæmpe guide om ensomhed hos ungterapi.dk om hvordan man kommer ud af ensomheden.


Læs også vores: Guide Til Korrekt Brug Af Mundbind

Close
Menu
Social profiles