Giver sødemidler kræft? Myter & Fakta

kunstige sødemidler

Giver sødemidler kræft? Myter & Fakta

I dagens sundhedsbevidste samfund er vi konstant på udkig efter måder at forbedre vores kostvaner og leve en sundere livsstil. Et emne, der ofte dukker op i denne sammenhæng, er brugen af sødemidler og deres påståede forbindelse til kræft.

Der findes kunstige sødemidler i mange forskellige fødevarer. Blandt andet findes det i light sodavand og saftevand, i sukkerfrit tyggegummi og i sukkerfrit slik. I light marmelade og light youghurt og i en masse andre produkter.

Mange mennesker, der gerne vil tabe sig, vælger fødevarer, der indeholder kunstige sødemidler istedet for sukker, da de dermed undgår kalorierne fra sukkeret, som er med til at holde vægten oppe.

Det lader til at være en win-win situation. Man får både den søde smag, og man undgår kalorier, som man ellers ville have fået indenbords. Vil man gerne tabe sig hurtigt, kan man med fordel kigge nærmere på vores indlæg om periodisk faste.

Men er det nu også en win-win situation? Man hører ofte folk sige at man får kræft af at indtage kunstige sødemidler. Passer det, eller er det bare en myte, som så meget andet indenfor sundhed og helse?

Det vil vi prøve at belyse i dette indlæg.

Hvad er sødemidler?

Først skal vi se lidt nærmere på hvad sødemidler egentlig er. Det er stoffer, der bruges til at tilføre sødme til fødevarer og drikkevarer uden at tilføre nogen kalorier. De er blevet populære som erstatning for sukker, især for folk, der ønsker at reducere deres kalorieindtag eller kontrollere deres blodsukkerniveau. Sødemidler kan opdeles i to hovedkategorier: kunstige og naturlige.

Her er en liste over nogler af de forskellige former:

  • Aspartam
  • Cyklamat
  • Sakkarin
  • Sukralose
  • Sorbitol
  • Stevia
  • Xylitol

Afstemning med videnskaben

Mange bekymringer omkring sødemidler og kræft er blevet rejst i løbet af årene. Imidlertid er der hidtil ikke nogen konklusive beviser, der forbinder brugen af sødemidler med kræft hos mennesker. Organisationer som Verdenssundhedsorganisationen (WHO), American Cancer Society og Food and Drug Administration (FDA) har udtalt, at sødemidler som saccharin, aspartam, cyclamat og acesulfam kalium er sikre at indtage, så længe de indtages inden for de anbefalede mængder.

Hvad siger forskningen?

Mens nogle dyrestudier tidligere har indikeret en mulig sammenhæng mellem visse sødemidler og kræft hos gnavere, er det vigtigt at huske, at disse resultater ikke altid overføres direkte til mennesker. Der er betydelige forskelle i stofskiftet mellem mennesker og gnavere, hvilket gør det vanskeligt at generalisere resultaterne.

Der er også en række undersøgelser, der ikke har fundet nogen sammenhæng mellem sødemidler og kræft. For eksempel gennemførte National Cancer Institute en omfattende gennemgang af forskningen og konkluderede, at der ikke er tilstrækkelige beviser for at sige, at sødemidler forårsager kræft hos mennesker.

Er der nogen undtagelser?

Mens de fleste sødemidler anses for at være sikre, er der nogle undtagelser. For eksempel er stoffet saccharin blevet forbundet med kræft hos gnavere i høje doser, og derfor blev det tidligere klassificeret som en potentiel kræftfremkaldende for mennesker. Imidlertid er senere forskning ikke kunnet bekræfte dette fund, og i 2001 blev saccharin fjernet fra listen over kræftfremkaldende stoffer af både WHO og FDA.

Konklusion

På baggrund af den eksisterende forskning og udtalelser fra førende sundhedsorganisationer er det ikke korrekt at hævde, at sødemidler giver kræft hos mennesker. Det betyder dog ikke, at du bør forbruge sødemidler i overdrevne mængder. Som med alt i kosten er det vigtigt at bruge dem med måde.

Hvis du er bekymret for brugen af sødemidler, kan du altid tale med din læge eller en ernæringsekspert for at få personlig rådgivning. Husk også, at den bedste tilgang til en sund livsstil indebærer en afbalanceret kost, regelmæssig motion og andre sunde vaner.

Så svaret på spørgsmålet om, hvorvidt sødemidler giver kræft, er nej, ifølge den nuværende videnskabelige viden. Men som med alt andet i livet, bør nøgleordet være “moderation”.

Close
Menu
Social profiles