Kategorier
fødevarer

Er gluten sundt?

Hvad er gluten?

Der har været megen snak om gluten i de senere år. Men hvad er gluten? Og er det godt eller skidt at indtage?

Gluten er et protein, som findes i forskellige slags korn såsom byg, rug og hvede. I hvede består ca. 80% af alle proteinerne af gluten. Gluten gør at en dej er luftig og elastisk, når man ælter den.

Er gluten sundt?

Gluten er hverken usundt, sundhedsskadeligt eller farligt for mennesker at indtage. Men der er alligevel opstået en forestilling om at gluten er usundt og noget, man bør holde sig fra at spise, hvis man går op i sundhed og et godt helbred.

Dette har dog ikke noget på sig, og gluten er kun et problem at indtage, hvis man lider af glutenallergi, eller glutenintolerans, også kaldet cøliaki,  som er en sygdom.

Glutenallergi

Får man konstateret glutenallergi, så har man en decideret sygdom, og skal holde sig langt væk fra gluten. Når man har glutenallergi, kan éns krop ikke tåle de såkaldte glutenproteiner, som er i byg, hvede og rug.

Glutenallergi er en sygdom i tyndtarmen, der forårsager at slimhinden i tarmen nedbrydes på grund af indtagelsen af gluten. Og når dette sker, er det ikke muligt på en tilstrækkelig måde at optage essentielle næringsstoffer fra den mad, man spiser. Og dette er selvklart ikke hensigtsmæssigt.

Det er ikke muligt at kurere glutenallergi, og hvis man rammes af sygdommen er man derfor desværre nødt til helt at holde sig fra fødevarer, der indeholder gluten.

Dette kan for de fleste mennekser være ganske problematisk, da det fx betyder at man ikke længere kan spise rugbrød, franskbrød, toast og de fleste andre former for brød. Og brød er jo noget de fleste spiser regelmæssigt, men selvfølgelig også alle andre fødevarer, der indeholder de nævnte kornsorter, vil være lukket land.

I dag findes der heldigvis en del dagligdags fødevareprodukter som er glutenfri, og som derfor kan lette dagligdagen for mennesker, der har glutenallergi.

Læs også: